Friday, September 26, 2008

Kenangan Raya Di Rumah Miss Alisa


Pertama kali beraya di rumah miss Alisa memang seronok. Bukan aku seorang, malahan kesemua rakan-rakan sekelasku turut hadir sama.

Selepas beraya di rumah miss alisa, aku & rakan-rakanku yang masih lagi di umur yang muda kemudian pergi berjoli di bandar kuantan.

Macam-macam gelagat yang menggelikan hati.
Ada sahaja cerita yang boleh membuatkan semuanya tergelak terbahak-bahak....??..haha..
(BM Baku..haha)

Walau apapun, kegembiraan disaat itu memang sangat manis & sukar diungkapkan dengan kata-kata...Selamat menyambut Aidilfitri untuk semuanya..

Santai-santai Air Terjun Panching


Ni la dia kawan-kawan aku yang boleh dikatakan sukakan keceriaan..

Pada hari itu,selesai sahaja subjek terakhir final exam, aku dengan sukanya mengajak rakan-rakanku melepaskan tekanan di Air terjun Panching. Tatkala dengar sahaja bunyi air terjun, semuanya ghairah..haha..Apa lagi, aku, ck, bob, mamat dan payunk pun pergi la..

Memang seronok apabila dapat bersantai bersama rakan-rakan. Macam-macam gelagat rakan-rakanku. Lihat sahaja gambar diatas, memang seronok saat itu..haha...skema d0wh ayat aku..haha..

Semoga keceriaan itu sentiasa dihati..haha..selamat menempuhi final exam sekali lagi..

Wednesday, September 24, 2008

My Gas Family

Ni la kenangan2 family gas aku..
Sudah hampir 3 tahun kami bersama dalam satu kelas & kuliah. Setakat ini semuanya ok2..
no bad things happens among us all..Gaduh2 kecik tue perkara biasa la..remaja..but overall is ok..

Hidup dalam satu kelas selama 4 tahun bukanlah perkara yang mudah..sudah hampir 3 tahun kami bersama..Kadang2 perasaan marah menguasai diri..Tapi bila difikirkan semula, sikap toleransi & tolak ansur amatlah penting..Jangan lah kita asyik mementingkan diri sendiri sehingga menyakitkan hati orang lain..

Sebagai manusia, kita tidak lari dari melakukan kesilapan..Oleh yang demikian, janganlah terlalu asyik mencari kesalahan orang lain..cukuplah sekadar memperbaiki diri kita sendiri..Aku sedar yang mulut manusia ini merupakan senjata yang amat tajam sekali..Kerana mulut badan binasa.
Pengajaran yang amat berharga sekali bagiku adalah menjaga kata2...janganlah kita asyik mengata orang..mengutuk orang...cukuplah sekadar kita mentuturkan benda yang baik..Aku bukanlah seorang yang berperibadi baik seperti itu..Tapi aku berusaha untuk tidak memburukkan orang lain walaupun kadang2 terasa ianya menjadi kebiasaan... Sesungguhnya hidup kita tidak lama...Perbanyakkanlah benda2 yang baik berbanding keburukan...

Untuk bercerita lebih lanjut mengenai family gas aku ni xbleh lagi la..Why??sebabnya kenangan2 ini semua harus disimpan sehingga graduate nanti..baru best..hehehe..


Tuesday, September 23, 2008

Ekspedisi fotografi kelab K-MediaEkspedisi fotografi kelab K-Media telah dianjurkan bersempena dengan sambutan bulan ramadhan..Seramai hampir 20 orang pelajar terlibat. Aktiviti diadakan disekitar bandar kuantan, Panching, kampung nelayan & juga teluk cempedak Pahang.

program ni memang best & cukup romantik??why??sbb everyone have 2 be soft and fill with nature to capture the best shoot..

Gambar2 diatas adalah sebahagian daripada shot yang aku amik masa ekspedisi tersebut..
Still in the process of learning and need to learn some more..besides, i need to get a better camera for this job..Tp camera kualiti tinggi bukan murah baii...huhu..sooner....he3..

Liku-Liku hidupku


Namaku ray.....ibu & ayahku orang biasa...maka dengan itu akupun orang biasa la..haha...

10 tahun lepas belajar di kampung halamanku..Two Are Run..then pindah2 skolah..
smpailah saat ini aku berada di negeri Pahang..
Pergh...jauh perjalanan hidupku..banyak dugaan, pahit-manis,suka-duka & macam2 lagi la..

Sungguh banyak dugaan dalam liku-liku hidupku...ntahla..mungkin aku harus banyakkan bersabar & selalu ingat pada yang Satu..Maha pencipta..

Amik jurusan kejuruteraan kimia (teknologi gas), ijazah sarjana muda di Universiti Malaysia Pahang (UMP) yang dahulunya dikenali sebagai KUKTEM..Sudah hampir 3 tahun aku berada disini..Selebihnya,,ada lagi setahun setengah..Perjalananku masih jauh..

Semakin hari semakinku sedar yang kehidupan di UMP tidaklah semudah kehidupanku waktu di MRSM & matrik dahulu...jauh perbedaannya...dari semua sudut, pensyarah, aktiviti2,perkuliahan,disiplin dan juga rakan2..

Apabila bercakap mengenai rakan2, teringat aku pada rakan2 lamaku yang sangat setia sehingga kini..Hasrul,kusmadi,budin..(rakan sekolah rendah)...& juga Geo,isaac,welzan & Trevor
(rakan MRSM & Matrik)....kemudian aku berpaling pada kehidupan aku sekarang..hurmmm...
Well, aku enjoy dengan hidupku...hehe..

Rintangan hidupku dihadapan masih lagi banyak yang belum ditempuhi..ntahlah...aku harus kuatkan semangat untuk terus maju ke depan...hanya satu impianku...satu sahaja...dari dahulu hingga sekarang....biarlah ianya terus menjadi rahsia..hanya aku yang tahu...
Bila aku sudah mencapai impian itu....hidupku telah sempurna dalam pendefinisian aku sendiri...