Posts

Showing posts from October, 2008

Sejarah Penutupan Penjara Pudu

Image
Penjara Pudu atau dahulunya dikenali sebagai Pudu Goal terletak di Jalan Hang Tuah mula dibina pada tahun 1891 di atas tanah seluas 10 hektar. Pembinaan penjara tersebut telah dibuat secara berperingkat dan telah siap sepenuhnya pada tahun 1895.
Penjara Pudu siap dibina 1895 menyerupai Penjara Kindy Bogambia berbentuk X.Tembok penjara telah mula dibina pada Februari 1891 dan siap pada bulan Ogos 1892. Tembok ini dibina daripada batu bata yang dilepa dengan simen yang diimport dari negeri koloni British. Kos bagi pembinaan tembok ini sahaja berjumlah RM 15,360.90 (harga pada tahun 1800an).
Bagi blok pentadbiran dan dapur pula, ia mula dibina pada tahun 1892 dengan kos pembinaan sebanyak RM28,700.00 dan RM 3,775.00 (harga pada tahun 1800an). Pada asalnya bangunan pentadbiran terdiri dua tingkat yang menempatkan pejabat “Gaoler", pejabat kerani, stor, bilik pemeriksaan dan bilik pengawal. Reka bentuk untuk dapur penjara adalah menyerupai dapur "pauper hospital". Bangunan dap…

Clubbing...(teenagers version)

Image
Malaysia is a well develop country. Lots of stuffs going on recently.Everything seems growing rapidly and so dis clubbing stuffs..Well its some kind of an entertainment especially for teenagers nowadays.
Some people say the best way for a teenagers to release their stress & pain is by have some fun in d club..

Explore d world & have some fun..If u people go to Thailand especially Phuket, u can see d most happening club out there..its everywhre and even out in the street....

Happening full blast musics, superb dancers and fantastic lighting...love it..

Dis is some of d pics in d club...btw its not for kids 2 c...
(18s*)

*Peringatan announcement std-comm, elakkan gejala sosial terutama sekali gejala clubbing...*****************

Ponchon & Savarit..(updated)

Image
It's already 9pm..My mind started to hallucinating..Ooo my goodness...Dis Poncon Savarit thingy is really making me crazy..

Today i wake up at 11am...taking my shower..lunch..etc..Then by 12pm i started 2 explored d book of Unit Operation..

Multiple effect evaporator,,,,Leaching,,,,absorbtion,,and lastly Ponchon Savarit..of course its from d chapter of distillation..damned..its not in d book..no example,,no formulas..all i can do was memorizing & googleing...

Sketching d graph..up & down...up & down...Damned man...Thank goodness at last i made it after all d hard mind thinking..huhu...right or wrong, later la..do first..he3.

Then i started 2 wonder who were Ponchon & Savarit exactly?....they must be some fat a*s old men with bloody annoying big mouth laughing like he*l...yewww.....discusting fatty a*s...No wonder they came up with dis kind of formulas..Since they're really fat, of course they cant be an engineer...cant even fit in the steel round ladder..ha3..jokin…

A dAy for a business...&..the story of his member2...(i mean d lecturer's frens)..

Image
Those pics was taken several days ago..dat was during our business class..well,actually dat day was our presentation day...

emm..when we talk bout dis business class, we'll talk about d lecturer..he's nice...damned inspired and excellent in entrepreneurship especially...

What we love bout him is his lecture...damned, for sure he got lots of friends out there...all excellent people..ehem...haha...

well, once a week..straight 2 hours+ lecture....combine with d 4th year, bla3....unfortunately, those 4th year dude didn't even come 2 class during our presentation....well, perhaps maybe its bcoz we didn't pay attention during their presentation last tyme..hahaha..ooppss...sorry...ngantuk la bai...haha..

owh....by d way, d pics contain 18sx stuffs...not suitable for kids below 10...i mean d pants up there..well actually its belongs 2 mamat...+, dont get inspired by d 2 romantic couple up there..its not 4 u people 2 play with..they're an adult, dont worry bout them...no bad s…

A Losing Mind....

Image
"It's a very radical days recently...so much pressure...OMG...can't carry more & more pressure..it's a burden..Kill Me!!". Says my fren...haha..

Well, final exam is around d corner & i'm not well prepared..need lots of revision...Luckily 2day i manage 2 finish up my gas notes....formula's...facts...application & stuffs...tension la jugak..

And then, got some ideas of taking photos...but dont know what to take...crazy2...thank goodness my damned mind is damned "creative"....those pics here is the result of my "creativeness" losing mind...haha...well, a trainee photographer kan..?....huhu..

Keep up d good effort...Good-luck 4 d final exam..btw, below are my schedule:

eXam sched:::

1) 4hb nov - Gas system & material
2) 7hb nov - Unit Operation I
3) 12hb nov - Chemical Reaction Engineering II
4) 13hb nov - Electrical technology (sucks)

A Day for A Cake.....&...Essay...

Image
Gambar2 ni diambil semasa aku & budak2 kelas sedang attend untuk assesment meeting english dynamic III....so while waiting for our turn, everyone was like so damned excited..i dont know y but i think it is bcoz of d cmra d formal attire....hahaha...

Well during d meeting, we conducted it very well & with flying colors...it was so exciting..
Then we thought after d assesment, we can go back home..unfortunately,,,,haha,,,...there's some lecturers asking for our help...OMG....thinking of escaping but no chance at all..

At 1st there were 5 of us...(my team for assesment)..then keri told that he have smtg 2 do...ok then..now 4 of us...sitting in a room...waiting...waiting..&..waiting...

After 15 minutes, 3 female lecturers came in...distribute each one of us a paper..OMG....
They're doin a case stdy & using us as a Lab rat..hahaha...
So there are 5 task we must do..

1- Data analysis (histogram)
2- Writing an essay (150 words based on the histogram)
3- Then we have to do sket…

Dress up Hantu moden

Image
Jangan disangka hantu2 zaman sekarang ketinggalan zaman..haha..

ini la dia cara pemakaian hantu2 zaman sekarang..Betapa ironiknya pakaian yang dikenakan..ha3..

Gambar2 ni aku dapat dari fs member aku..Geo Allen..aku memang kagum dengan persembahan yang telah ditunjukkan oleh kumpulan hantu moden ni..Betapa indahnya seni yang ditunjukkan..

Kalau tidak silap aku persembahan ini telah ditunjukkan oleh budak2 UPM serdang..Tahniah diucapkan..Memang menakutkan...hahaha

Sepi...versi aku..

Image
Pada hari ini dalam sejarah....aku menonton filem sepi..agak ketinggalan zaman tapi aku tengok la jugak kan..hehe..
Pada mulanya aku tidak berminat untuk tengok filem2 cinta ni..tapi...hehe..bila habis ditonton...hehe...

Ok la jugak..filem mengisahkan kisah cinta orang Malaysia..haha...

Ada kalanya bila aku bersendirian, aku berasa sepi....
Hanya keluarga, teman & kekasih hati yang ada untuk menemani...tanpa mereka, dunia ku
berasa kelam...

Kadang2, keegoan diri & sifat bongkak membuatkan aku terasa tersisih....
Aku sepatutnya bersyukur dengan apa yang ada disekeliling aku kini....Kalau dibandingkan dengan orang lain, hidupku cukup bahagia....aku sepatutnya insaf dengan apa yang aku ada.....
(hehe.....)

Intra-Fakulti...versi Gas Crewz..

Image
Every year fakulti kimia akan buat sukan intrafakulti. Sukan ni melibatkan semua warga kimia termasuklah staff.

Lebih dari 20 acara dipertandingkan & sebanyak 4 section mengambil bahagian untuk berperang...hehe..
Gas, biotek, pure & loji proses..

Tahun ni, section gas juara keseluruhan...hahaha..Intra-fakulti FKKSA memang sungguh menyeronokkan & merupakan aktiviti yang merapatkan ikatan persaudaraan sesama sendiri...

Tahun ni paling best skali..Ada Pesta!!!...Acara yang dipertandingkan memang meriah..bukab meriah sebab acara tersebut, tapi penyokong2 yang gempak!!..menang sket, PESTA!!!...macam dalam gambar ni la..PESTA AIR!!!!!..haha...memang basah satu gelanggang bila budak2 gas mula berpesta...siap dengan aksi2 tarian ala-clubbing baiiii.....hahaha

Kenangan bersama budak2 gas memang tidak dapat dilupakan...bila teringatkan gelagat2 senior2 aku,perghhh....macam budak kecik..haha...yang paling kepala sekali dalam geng2 diorg, Shapiq...hyperactive tul...haha..Kapek pun lebi…

Chemical Engineers

Image
Tugas seorang jurutera kimia bukanlah mudah.
Apatah lagi apabila berhadapan dengan masalah yang perlukan penyelesaian yang pantas.

Aku kini menuntut di tahun yang ke-3 jurusan kejuruteraan kimia (teknologi gas). Ada lagi setahun setengah sebelum aku melangakh ke alam pekerjaan yang tetap. Sepanjang 3 tahun aku berada di universiti mengambil jurusan ini, aku berasa terseksa..huhu..terlalu banyak yang perlu dimasukkan & ditepukan di dalam otak..

Namun, masa mengatasi segalanya..walaupun terasa berat beban untuk dipikul,aku berasa seronok & gembira sepanjang aku disini..banyak jugak lah aktiviti yang disertai..Kita Enjoy!!!..haha..

Gambar-gambar ni diambil semasa aku & rakan-rakanku sedang "mengoperasikan' pilot plan & menyelesaikan permasalahan..memang meletihkan tapi seronok bermain dengan alat-alat yang berskala besar...Seperti terasa berada di dalam pelantar...tapi memang amali dalam "Pilot Plan" ala 'factory' pun..

Banyak alat yang perlu dipelaj…

A Journey Towards Becoming A Well Respected Debater

Image
Inilah kisah perjalanan hidupku untuk menjadi seorang pembahas b.inggeris yg dikenali ramai..Lets go deeper..hehe

I started involving myself in the english debate since I was in form 4 and continuously to form 5.
I was once denoted as The Best Debater.That was long time ago and i'm still proud of it.

And then back in the university where I further my study,once again I get the opportunity of creating history of my life.

It was an unforgettable experiences and u know y? It is becoz I luckily get myself involved in the University Royal Debate..O My God.It was very tough and yet so advance..A Fact War..haha..u know I was so excited at that time coz the debate will be conducted by UNIMAS..meaning, we are going 2 Sarawak!!haha..damned!!Its was a good free holiday..haha

Our team went through 5 rounds..we won 3 out of 5...emm..well, like every event i went, i always get something..haha...a fan..!!hahaa...:p

But now, i am deep down into the blue ocean..A passive member..hehe..But however, thin…